Olej z awokado w Twojej kosmetyczce

Olej z awokado w Twojej kosmetyczce

Mało kto wie, że olej z awokado można trzymać w swojej kosmetyczce. Niemal wszystkie kobiety marzą o tym, aby ich skóra była młoda, promienna, gładka. Niestety nie każdy taką posiada. Wiele pań musi bardzo dbać o skórę, aby była ona w dobrej kondycji. Metod pielęgnacji jest mnóstwo. Niektóre kobiety zdecydowanie częściej sięgają po gotowe kosmetyki drogeryjne, inne zaś wybierają naturalną pielęgnację, w tym olejki. Mają one potężną moc, z racji tego, iż zawierają wiele substancji, które nawilżają, natłuszczają oraz odżywiają skórę. Ponadto mają one szereg zastosowań w kosmetyce oraz pielęgnacji. Wybór olejków jest naprawę ogromny, lecz jednym z tych, który zasługuje na szczególną uwagę, jest olej z awokado.

Dlaczego olej z awokado jest tak zachwalany?

Olej z awokado charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu oleinowego, a także tak cennych witamin, jak: A, C, E oraz witaminy z grupy B. Ponadto posiada w swoim składzie również kwas foliowy oraz pantotenowy. Nie brakuje również takich pierwiastków, jak wapń, fosfor, czy potas. Podsumowując olej ten zawiera bardzo dużą dawkę substancji odżywczych.

A jaki to ma wpływ na Twoją skórę?

Warto zatem bliżej przyjrzeć się temu, jak te cudowne właściwości odżywcze przekładają się na skuteczność w pielęgnacji skóry. Przede wszystkim olej z awokado doskonale nawilża, dzieje się tak za sprawą tego, iż jest on w stanie wnikać w głąb skóry. Nawilżenie, które zapewnia jest długotrwałe, zaś skóra staje się miękka, gładka. Warto po niego sięgnąć szczególnie wtedy, kiedy ktoś boryka się z podrażnieniami, czy przesuszeniem.

Skóra zaczyna tracić na jędrności już po 20 roku życia!

Kolejnym argumentem, który sprawia, że warto stosować olej z awokado jest to, iż wykazuje on działanie przeciwzmarszczkowe. Dzieje się tak dlatego, że zapewnia on ochronę przed działaniem wolnych rodników, a tym samym zapobiega powstawaniu zmarszczek oraz utracie jędrności. Jest to olej, który zaleca się również przy skórze trądzikowej dlatego, że wnikając w głąb skóry skutecznie łagodzi on stany zapalne. Wyrównuje skutecznie również koloryt skóry.
Olejek ten również doskonale wygładzi skórę, za sprawą zawartej w nim witaminy E, która również skutecznie chroni skórę i pozwala na utrzymanie jej w dobrej kondycji. Bogaty i odżywczy skład wywiera bardzo pozytywny wpływ na skórę.

Można stosować go samego albo razem ze swoim ulubionym balsamem

Olejek może być stosowany na różny sposób. Jednak bardzo dobrym rozwiązaniem jest stosowanie go na lekka zwilżoną skórę po kąpieli, bądź wraz z ulubionym balsamem do ciała. Wystarczy dodać kilka kropli olejku, aby zwiększyć jego właściwości odżywcze.

Regularne stosowanie oleju z awokado, zamiast balsamu, będzie miało pozytywny wpływ na stan skóry, ponieważ jest on, bardzo bogatym w składniki odżywcze, olejem. Jednak, aby rezultaty były zauważalne należy pamiętać o stosowaniu olejku regularnie, a także zwracać szczególną uwagę na to, aby olej był jak najlepszej jakości.

Przy okazji, wiesz, jaki sekret tkwi za urodą azjatyckich kobiet?

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar